Åben menu

Hamsterhjulet tur retur|

En tidlig frostfuld januar-morgen. Jeg har lige sat mig ind i min røv-kedelige Skoda Fabia og gør klar til at bakke ud af indkørslen. Har stadig lidt kolde hænder fordi vinduerne skulle skrabes fri for is. Om et minuts tid befinder jeg mig på E45 i sydgående retning. Jeg hører P4 Morgen og kan forvente 50 minutters kørsel mod Randers. 50 minutter er vel at mærke, hvis der ikke er tåget, glat, sne, færdselsuheld eller vejarbejde. Ellers snakker vi nemt plus én time. Morsomhedsfaktoren er meget lav.

Det bliver faktisk endnu værre... for næsten 9 timer senere kører jeg retur igen. Shoot me....

På sådan en tur, kan man nå at tænke mange tanker. En af de tanker, der poppede op mange gange var »Hvordan endte jeg her?«

Hvordan endte jeg her?

Det spørgsmål dukker op flere og flere gange på E45. Jeg var dengang ansat i det offentlige og forsøgte forgæves at blive flyttet til Nordjylland for at slippe for at pendle. Men der skete ingenting og til sidst erkendte jeg, at en forflyttelse nok ikke stod ligefor og tænkte »Hvad er det værste der kan ske?«.

Herefter tog jeg et års orlov og gik i gang med at bygge dét, der i dag er Shoporama.

(Det er en lidt forsimplet version... egentligt gik jeg i gang med at bygge en service til crossfittere, men så kom min nuværende forretningspartner og spurgte, om vi ikke skulle lave et shopsystem sammen og så blev det sådan).

Nuvel... det ene år tog det andet og jeg fik min frihed. Men det er en anden slags frihed. Når du bliver selvstændig har du bare friheden til selv at bestemme, hvornår du vil lægge dine 70 timers arbejde om ugen.

Når du er selvstændig har du frihed. Friheden til selv at vælge, hvornår du lægger din 70-timers arbejdsuge

Det faldt dog ret godt i spænd med at have børn. Ganske vist arbejdede jeg meget, men jeg kunne lægge to timer fra 5-7, så få børn afsted og arbejde 9-15. Så klare ulvetime, aftensmad og putning og så arbejde igen fra 20-22. Det betød et absolut farvel til TV, en tur i byen, sport og alt muligt andet sjov. Der gik familiedrift og arbejde i den 24-7. Så fra at stå i et lønmodtager-hamsterhjul, røg jeg blot ind i et iværksætter-hamsterhjul.

Man har ganske vist frihed, men der skal også betales regninger hver d. 1. Så pengene skulle skrabes sammen. Og da jeg var gift, havde tre børn, bil, hus og sommerhus, ja så skulle der alligevel lægges en sjat penge hver d. 1.

Problemet med at opbygge sådan abonnementsvirksomhed er, at du ikke tjener ret meget på kunden her og nu. Men set over 5, 6 eller 10 år, så bliver det til nogle penge. Så du laver et arbejde i dag, men høster over 10 år. Men den slags kan du jo ikke betale regninger med. Så både jeg og min forretningspartner skulle skrabe penge sammen, samtidigt med at vi byggede vores forretning. Jeg kan godt afsløre, at det var hårdt arbejde.

I dag har det fundet et normalt leje, så jeg kun arbejder ved Shoporama ApS. Det betyder, at jeg godt kan have en uge med 10 timers arbejde og også have uger med 60 timer. Jeg styrer det ret meget selv. Det betyder også, at de dage det regner og ikke gider cykle ind på mit kontor, ja så tager jeg bare hjem og arbejder hjemmefra, når jeg har fulgt mine børn i skole.

Det betyder også, at jeg kan ta' hjem kl. 14 og tage med mine børn til sport eller hvad vi nu har lyst til. Det har givet mig en uvurderlig frihed. Jeg satte særligt pris på det en dag, jeg skulle til London. Mit fly Aalborg - London var aflyst, så jeg blev booket om til Aalborg - København, fem timers ventetid og så København - London. Da jeg ankom til København, gave jeg 250,- for at få adgang til deres lounge. Her kunne jeg sidde i fred og arbejde, kaffe og mad var inkluderet og jeg kunne endda ha' taget mig et bad. 5 timers arbejde senere, kunne jeg sætte mig på flyet til London.

I flyet talte jeg med en kvinde, der havde været med samme tur. Hun havde brugt en formue fordi hun skulle få 5 timer til at gå i lufthavnen. Plus hun var irriteret over at komme til London væsentligt senere end planlagt. Den dag satte jeg virkeligt pris på fleksibiliteten i mit arbejde.

Er jeg ude af hamsterhjulet?

Nix... der skal stadig penge i kassen hver d. 1. Men nu er det mig, der styrer hastigheden på hamsterhjulet.